Natuurbegraafplaats de Utrecht
‘De Utrecht’ is een natuurbegraafplaats die deel uit maakt van landgoed ‘De Utrecht’ gelegen net onder Hilvarenbeek. Het is een initiatief van directeur en beheerder Joyce Sengers. Zij is landschapsarchitect en ontdekte ruim vijftien jaar geleden in Engeland het fenomeen natuurbegraven. Dat sprak haar zo aan dat ze na werkervaring op Britse natuurbegraafplaatsen ook in Nederland deze wijze van begraven mogelijk wilde maken. Natuurbegraven haakt in op de natuurlijke kringloop van het leven.
Wie zich laat begraven op een natuurbegraafplaats geeft uitdrukking aan deze verbondenheid en draagt bij aan het natuurlijke kringloopproces. Daarnaast helpt begraven in de natuur de nabestaanden hun verlies te accepteren en weer in balans te komen met zichzelf.
Dorpje met brink
Rondom de brink aan de Scheidijk, op de grens tussen gemeenten Hilvarenbeek en Reusel-de Mierden, zijn nu als een ensemble drie paviljoens gerealiseerd. Een minidorp: warm, overzichtelijk en gemoedelijk. Een veldschuur voor opslag en stalling van verschillende voertuigen, inclusief een lunchruimte en klein kantoortje voor de terreinbeheerders; een wasschuur met openbare toiletten en een doucheruimte voor de medewerkers; en de infoschuur voor informatie en uitleg over natuurbegraven en waar nabestaanden elkaar kunnen ontmoeten. Voor de ceremonie kunnen zij kiezen uit een tentoverkapping op de begraafplaats zelf of in één van de openlucht natuurtheaters.
Brabantse schuurarchitectuur
Met het ontwerp van de gebouwen wordt een gemoedelijke Brabantse knipoog gegeven naar de agrarische wereld van de Kempen. Boerenschuren van toen in een jas van nu. De schuren hebben uiteenlopende signaturen en allemaal een verschillende asymmetrische kapconstructie.
De gebouwen werden al direct min of meer geaccepteerd en opgenomen door de natuur. Het levende bewijs daarvan zijn de vleermuizen. Al in de eerste paar maanden dat de gebouwen er staan hebben ze hun intrek genomen in de veldschuur.
Januaristorm 2020
De paviljoens zijn gebouwd met lariksen: naaldbomen van de Utrecht die in de voorjaarsstorm van 2020 zijn gesneuveld. Van de stammen zijn op locatie planken gezaagd. Ze zijn met veel geduld geschaafd door Houthandel van Hal, even verderop gevestigd. Lokaal en circulair, geheel volgens de filosofie van de natuurbegraafplaats.
De gevels aan de zijde van de brink zijn bekleed met verticale planken van lariks in verschillende breedtes. Dak en achtergevel zijn daarentegen geheel bekleed met 2 meter lange gehalveerde ronde, ruw geschilde, gekantrechte balkjes met een diameter van 80 mm die in wildverband zijn aangebracht, parallel aan nok- of dakvoetlijn. In het dak zijn tussen die balkjes zonnepanelen strak weggewerkt.
Een deel van de binnenwanden van de wasschuur en alle binnenwanden van de infoschuur zijn voorzien van een leemlaag. De plafonds zijn bekleed met thuja-hout, ook afkomstig uit het omringende bos. Als je goed kijkt, zie je daartussen wol zitten. Deze laag biedt door demping van geluid akoestisch comfort. Een herder die de heidevelden op het landgoed met zijn schapen onderhoudt, heeft de wol geleverd. Het is natuurlijk fantastisch om zoveel mogelijk je bouwmaterialen lokaal te verkrijgen.’
Oplevering | 2021 |
Interieur | Clip interieurarchitectuur |
Opdrachtgever | Natuurbegraafplaats de Utrecht |
Constructeur | Vander Weide van Bragt, Eindhoven |
Bouwkunding aannemer | De Vijfduimer Timmerwerken, Eindhoven |
Fotograaf | BASE Photography, Architecten|en|en |